Blokirano 149,5 miliona maraka u Banci Srpske

Bez autora
Dec 07 2015

U Banci Srpske u kojoj je sredinom novembra uvedena privremena uprava blokirano je 149,5 miliona KM, a od tog iznosa 55 miliona je osigurano kod Agencije za osiguranje depozita BiH.Ukoliko bi u jedinoj komercijalnoj banci u državnom vlasništvu došlo do najcrnjeg scenarija, odnosno njene likvidacije pomenutih 55 miliona bi bilo sigurno isplaćeno, jer se radi o ulozima pojedinačne vrijednosti do 50.000 maraka za koje garantuje Agencija za osiguranje depozita. Preostali iznos bio bi isplaćivan u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke.

U Banci Srpske u kojoj je sredinom novembra uvedena privremena uprava blokirano je 149,5 miliona KM, a od tog iznosa 55 miliona je osigurano kod Agencije za osiguranje depozita BiH.

Ukoliko bi u jedinoj komercijalnoj banci u državnom vlasništvu došlo do najcrnjeg scenarija, odnosno njene likvidacije pomenutih 55 miliona bi bilo sigurno isplaćeno, jer se radi o ulozima pojedinačne vrijednosti do 50.000 maraka za koje garantuje Agencija za osiguranje depozita. Preostali iznos bio bi isplaćivan u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke.
Privremeni upravnik Banke Srpske Petar Mićić rekao je juče da depoziti fizičkih lica i privatnih preduzeća iznose 61,9 miliona KM.

- Neto aktiva banke iznosi 230,3 miliona KM, od čega se 20,9 miliona odnosi na novac u trezoru, blagajnama i na računima drugih banaka i taj iznos odgovara knjigovodstvenoj evidenciji - rekao je Mićić.

Banka je 2. decembra uspostavila platni promet i klijenti koji su imali priliv nakon uvođenja privremene uprave, odnosno od 17. novembra mogu da raspolažu tim novcem, dok su svi depoziti zatečeni na dan uvođenja privremene uprave i dalje blokirani i tako će biti sve dok privremeni upravnik ne predloži rješenje za banku. Mićić je istakao da je uputio poziv akcionarima banke da do 14. decembra dostave plan za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju i poboljšanje njenog finansijskog stanja i izrazio nadu da će u najkraćem roku razgovarati sa njima. Mićić je pokrenuo i proceduru za angažovanje spoljnog revizora koji će obaviti reviziju finansijskih izvještaja banke za 2015. godinu. Posebna pažnja revizora biće posvećena kvalitetu kreditnog portfolija, odnosno utvrđivanju nedostajućih rezervi.

- Od revizora ću tražiti da izvještaj bude kompletiran najdalje do 16. januara 2016. godine, odnosno do roka kada mi ističe zakonski rok da predložim konačno rješenje za banku - naglasio je Mićić i dodao da će prijedlog formirati na osnovu revizorskog izvještaja, nalaza interventnog tima Agencije za bankarstvo, koji je u ponedjeljak završio popis imovine i obaveza banke i stava akcionara.

Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić kaže da je prema preliminarnim podacima iznos osiguranih depozita oko 55 miliona KM, a da bi tačna cifra bila poznata tek ako bi banci bila oduzeta dozvola za rad.

- Iskreno se nadam da neće doći do toga, ali i ako dođe, isplata će biti brza jer je novac obezbijeđen - kaže Nevjestić.

Agencija za bankarstvo RS uvela je 16. novembra privremenu upravu u Banku Srpske jer njen kapital pao ispod zakonskog minimuma, a banka nije ispoštovala ni naloge Agencije. Banka Srpske nastala je dokapitalizacijom propale Balkan investment banke koja je bila u litvanskom vlasništvu i zbog čega je MUP RS nedavno podnio tužilaštvu izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 21 osobe koje su osumnjičene da su oštetile Balkan investment banku za više od 56 miliona KM.

Radnika u banci je na dan uvođenja privremene uprave bilo oko 240 radnika, ali je u međuvremenu nekima istekao ugovor na određeno i oni nisu produžavani, dok je dio zaposlenih podnio zahtjev za prijevremeno penzionisanje.

- Mi osim članova uprave banke nikoga nismo otpuštali. Radnici iz mreže filijala i poslovnica banke su trenutno na odmoru, a po potrebi će biti pozivani da se jave u svoje poslovnice - rekao je Mićić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik